Echte vrijheid zit in ons hoofd!

Vreemd vond ik het om Koning Willem Alexander gisteren op een lege dam te zien staan. Niettemin waren zijn woorden mooi en waardevol. “Niet wegkijken”, zei hij, “Niet goedpraten. Niet uitwissen wat niet oké is geweest in het verleden.”  Wat jarenlang na de tweede wereldoorlog wèl is gebeurd en diepe wonden heeft geslagen. Alsof de immense ellende er niet was en mensen door moesten zonder rouw, zonder support. Hup de schouders eronder.. maar zo werkt het kennelijk dus niet.

Oorlog in ons hoofd!

Hoewel we niet in oorlog zijn, lijkt ons hoofd soms wel op een mijnenveld, vol stressvolle, irreële, negatieve gedachten, angstbeelden; niet helpend om mentaal gezond je leven te leven. Deelnemers van onze trainingen wisten, tot ze met mindfulness startten, niet hoeveel ze in het hoofd zaten en hoe serieus ze hun gedachten namen. En ook hoe onaardig ze soms tegen zichzelf waren.

Eerst je eigen moeilijkheden aankijken

Praktische oefeningen die ze met leerlingen kunnen doen, dat willen docenten, zodat ze hun ‘didactische en pedagogische doelen behalen’; ze willen het juiste doen voor de leerling. Toegeven dat je zelf een disbalans ervaart, vergt moed. Dan komt onze training, die drukt de docent met de neus op de leuke, maar zeker ook op de lastige feiten. Maar de training levert veel op: lichaamsbewustzijn, focus, rust en en ruimte. Je kunt bovendien nog veel beter je ‘doelen’ in de klas behalen. Omdat leerlingen merken dat er geen kunstje wordt opgevoerd, maar dat een docent zich kwetsbaar durft te maken, iemand is die hen werkelijk ziet, ook en juíst als het druk is de rust weet te bewaren; dat er, met andere woorden, bij de docent zelf iets wezenlijks is veranderd.

Ervaring

Een paar jaar geleden deed ik module 1, 2 keer zelfs. Ik heb deze trainingen als zeer positief ervaren. Ik ben door de training dichter naar mezelf gegroeid. Alhoewel ik niet structureel de oefeningen deed, bleef de basis hangen zoals ademhalingsoefeningen en bewust tijd aan je emoties/gevoelens/sensaties geven. Begin 2020 deed ik module 2; het was een ware ‘buiten mijn comfort zone training’ om meerdere redenen! Het herkennen van patronen, gedachten en gevoelens hebben me recent door een hele moeilijke periode heen geholpen. Ik heb weer nieuwe dingen geleerd, bijvoorbeeld hoe de hersenen werken en hoe ik de drie emotie regulatiesystemen in balans kan houden. Ik heb gemerkt dat ik op mijn werk een groot beroep doe op mijn jaagsysteem, waardoor ik snel uitgeput en oververmoeid raak!”  

-Deelnemer module 1 en 2-

 

Durf je het aan? Doe mee, er zijn nog enkele plekken

Wil je meedoen? Leuk. Op dinsdagavond 12 of vrijdagochtend 15 mei kun je aansluiten tijdens onze online trainingen. Inschrijven kan nog: https://mindfulonderwijs.nl/inschrijven/

Wil je eerst onze digitale brochure (met een oefening en ervaringen) bekijken? Deze download je hier: https://mindfulonderwijs.nl/download-brochure/
2020-05-05T17:25:43+00:00 5 mei, 2020|