Afgelopen tijd is er een aantal online trainingen geweest, waaronder de basistraining. We vroegen Yolande, docente economie naar haar ervaringen. En we mogen ze delen met jullie ter inspiratie.

Hoi Yolande,

Wat kun je zeggen over de training?

De 5 weken zijn voorbij gevlogen! Het werd steeds makkelijker om tijdens de zittingen rust te ervaren. 

Wat heb je geleerd?

Ik laat dingen soms even voor wat het is; pak niet alles gelijk op en hoef niet overal direct de controle over te hebben. Ik merk dat als ik bijvoorbeeld e-mails niet direct beantwoord dat dingen zich soms ook zelf oplossen. De e-mails waar ik echt wat mee moet blijven dan over, waardoor ik mij op die dingen meer kan focussen. 

“Ik heb ervaren hoe het voelt om de touwtjes los te laten”

Ik heb de afgelopen weken gemerkt dat mijn verschillende taken als docent erg door elkaar heen aan het lopen zijn. Ik geef les en ben ondertussen examenplanningen aan het maken. Ik wil dit in de toekomst meer afbakenen; als ik les geef, geef ik les. Dit betekent voor mijzelf dat ik agendatechnisch kritisch e.e.a. moet bekijken en soms nee moet zeggen tegen dingen. 

Ik heb geleerd dat ik niet alles tegelijk hoef te doen en niet altijd aan hoef te staan. Ik heb ervaren hoe het voelt om de touwtjes wat meer los te laten en bewust tijd voor mijzelf te nemen. 

Het geeft mij rust en voldoening om 1 ding tegelijk te doen. Ik heb dan het gevoel ook echt iets af te ronden als ik klaar ben wat mij een goed gevoel geeft. Daarnaast ervaar ik aan het einde van een (werk)dag minder stress en heb ik meer energie over. 

De training heeft mij geholpen om mijn eigen handelen in stressvolle situaties kritisch te bekijken. Ik realiseer mij dat mijn handelen mij in die situaties niet verder helpt en ben hier bewuster van. 

“Aan het einde van de dag heb ik minder stress en meer energie”

Het blijft uitdagend om ook echt op de pauzeknop te drukken en tijd te nemen voor mijzelf. Ik merk dat ik op drukke dagen snel door blijf gaan en vermoeid raak. Ik heb tijdens de cursus ervaren dat ik mij aan het einde van de dag veel beter voel als ik ademruimtes inbouw. 

Daarnaast mag ik milder zijn naar mijzelf en meer loslaten. Het hoeft niet altijd anders, het is vaak al goed zoals het is.

Ik wil niet vergeten dat ik meer rust ervaar en mij minder druk maak op het moment dat ik mindful bezig ben. Voor mij betekent dat; ademruimtes inbouwen waarbij ik mijn werkdag al begin met een ademruimte, 2 a 3 keer per week een bodyscan/ zitmeditatie/ yoga oefening en bewust bezig zijn met 1 ding. 

Ik zou elke docent in het onderwijs deze training aan willen raden. Ik denk dat iedereen er op zijn eigen manier wat uithaalt. Niet iedereen zal willen mediteren, maar ik denk dat het goed is om te ervaren met hoeveel dingen we tegelijkertijd bezig zijn, hoe snel we afgeleid raken en hoe vaak we op een dag stress hebben.

Deze training heeft mij laten zien dat ik zelf veel grip heb op mijn stress door bewust te zijn van wat ik doe, hoe ik mij daarbij voel en welke gedachtes ik daarbij heb.

Dankjewel Yolande en veel succes met het toepassen en oefenen in je leven en werk! Vanzelfsprekend ben je ontzettend welkom in module 2 en 3.