A.s. dinsdag zijn onze trainers Anja en Lotte in het Limburgse Arcen op BS De Weiert. Hier woont mede-eigenaar van Mindfulonderwijs, Jeanne en hebben haar kids  alledrie op school gezeten, dus hartstikke leuk dat we hier te gast zijn..

Anouk, teamleider van de bovenbouw had bedacht dat een dagje mindfulness voor de groepen 4 t/m 8 wellicht kon worden betaald uit het bovenschoolse budget voor het thema ‘Mediawijsheid’. Super creatief van Anouk en bovendien een waardevolle aanvulling op de informatie die de kinderen kregen rondom dit thema, zo vond ook de overkoepelende stichting.

In deze tijd zitten kinderen wereldwijd regelmatig op een device; soms meer dan goed voor ze is. Daarom worden de kinderen in Arcen deze middag bewust gemaakt van wat ze zelf opmerken.. wat gebeurt er in hun hoofd dat ze snel naar huis willen om te gaan gamen, en de leerlingen gaan ervaren hoe ze een pauze in kunnen lassen wanneer ze bijvoorbeeld moe worden in hun hoofd, of wanneer ogen pijn gaan doen.

Een mindfulness oefening is voor de meeste kinderen nieuw. Onze ervaring leert dat kinderen dikwijls  thuis komen met verhalen. Om de ouders van de kinderen vooraf te informeren over wat er deze dag gaat gebeuren, delen we onderstaande info.

===

Jullie hebben vast wel eens gehoord van mindfulness. Mindfulness is moeilijk snel uit te leggen, dat is net zoiets als vragen om een definitie van vrede of liefde. Een mindfulle instelling helpt je oké te zijn met hoe de dingen zijn, juist ook als het leven even tegenzit. Mindfulness helpt om met een niet-veroordelende, frisse blik te kijken naar gebeurtenissen en het positieve te zien in jezelf en in de ander. Mindfulness wordt ook wel aandachttraining genoemd. Het is niet zweverig, maar juíst het tegenovergestelde; een manier om gedachten op te merken en een down-to-earth vaardigheid die iedereen kan leren.

 

Mindfulness en kinderen

In een wereld vol snelle verleidingen, waarin kinderen al van jongs af aan ‘swipen, scrollen en wegklikken’ helpen mindfulness oefeningen hen de aandacht er beter bij te houden.

 

Hoe werkt mindfulness..

Mindfulness is niet iets dat je zomaar uit een boek kan leren, zoals je pianospelen niet uit een boek kan leren. Het is een vaardigheid. Je moet het oefenen.

 

Dagje Mindfulness op de Weiert dinsdag 17 november

Trainers Anja en Lotte zijn mindfulness kindertrainers en werken voor de landelijke trainingsorganisatie Mindfulonderwijs. Zij zullen op 17 november a.s. in alle groepen een speciaal op iedere leeftijdsgroep afgestemde mindfulness oefening doen. Zo kunnen de leerlingen en de docenten kennismaken met mindfulness in de klas.

 

Kleine oefening voor thuis (Frisse blik)

Met een frisse blik leren kijken is kijken alsof je iets voor de eerste keer ziet, alsof je van Mars komt, net geland bent op aarde en nog vol verwondering om je heen kijkt. Je kunt proberen om met een frisse blik naar je kind te kijken. Misschien vol verwondering te kijken zoals je keek toen je kind net geboren was, zonder al een mening over dit kind te hebben. In mindfulness trainingen wordt dit ook wel ‘eindeloos opnieuw beginnen’ genoemd. Je kunt jezelf aanleren dit steeds opnieuw te doen; in het contact met je kind, maar ook wanneer je ‘s morgens onder de douche staat, als je eet of wanneer je wandelt.

===

Heb jij ook interesse in een dagje mindfulness bij jou op school? Bel ons, dan bespreken we de mogelijkheden (06-20663600).