Mindful School

Een Mindful school heeft een mindful cultuur als doel op zich. Wat dat betekent? Er komt meer balans tussen momenten van ‘actie’ en ‘mentale rust’. Er geldt een cultuur van ‘practice what you preach’, deze ligt vast als een belangrijk onderdeel van missie/visie van school. Er is minimaal 1 lokaal (flexibel) ingericht voor meditatie en yoga; vergaderingen beginnen met een korte meditatie; leerlingen leren een toets te starten met een ademruimte. Doordat onderwijspersoneel minder handelt op basis van emotiegedreven gedachten, ontstaat een meer ontspannen werksfeer. Het gevoel van werkdruk vermindert, gevoel van autonomie en werkplezier worden groter. Er komt meer ruimte voor echt contact tussen collega’s onder elkaar, met ouders en met de leerling.

Alle docenten worden gestimuleerd en in de gelegenheid gesteld om een specifiek voor het onderwijs ontwikkelde Mindfulnesstraining te volgen. Deze opgeleide docenten brengen ook de leerlingen de Mindfulness vaardigheid bij en inspireren collega’s en ouders.

Weten hoe je aan de slag gaat om ‘mindful school’ te worden, neem dan contact met ons op! Meer lezen over Mindful School

Ervaringen

Ik merk dat ik rustiger ben in de klas. ik neem meer de tijd, ook naar collega’s toe. Ik ben vaker duidelijk in mijn communicatie naar de kinderen en effectiever daardoor. Het hoeft niet allemaal, wat ik ooit wel wilde. Ik neem tijd voor het observeren van de kinderen, tijd om echt te zien wat er gebeurt, dan kan ik veel makkelijker inspelen op alles.

Els, Deelneemster Module 1

In de klas zie ik meer het kind met een open blik. Ik kijk beter en zie meer. De oefeningen worden door de meeste kinderen als fijn ervaren.

Afra, Deelneemster Module 3

Nu naar 5 weken kijk ik terug op een positieve ervaring. Ik heb geoefend met afstand te nemen van situaties. Dit door te bekijken waar ik wel en niet iets mee moet. Of dat ik er vandaag niks mee wil doe, maar hiermee morgen aan de slag ga. Zelf keuzes maken, omdat ik mezelf daar prettig bij voel.

Kristel, Deelneemster Module 1
Ik ben mij bewust geworden dat ik eigenlijk bijna altijd stress ervaar tijdens mijn werk.  Mindfulness is een mooie manier om anders met stress om te gaan en anders in het leven te staan. Tijdens deze vijf bijeenkomsten heb ik o.a. geleerd om bewust een adempauze in te lassen en door dit te doen is het, na vijf weken oefenen,  een onderdeel van mijn leven geworden.
Anglia, Deelneemster Module 1

Workshop

Mindful in het onderwijs