Je kunt de situatie niet veranderen, wel hoe je ernaar kijkt. Mindfulness maakt dat docenten bewust worden van hun keuze-vrijheden. Onderwijsprofessionals ontwikkelen een houding die ze aanspoort zowel thuis als op school balans aan te brengen tussen actie en rust. Voor de leerlingen geldt dat ze door mindfulness op school bijvoorbeeld ontdekken hoe ze op een gezonde manier met hun emoties omgaan, dat niet alle gedachten feiten zijn, hoe ze een pauze inlassen en hun aandacht richten, waardoor focussen makkelijker wordt.

Met het aanleren van mindfulness kies je voor de duurzame oplossing die het ministerie adviseert, want heb je mindfulness eenmaal geleerd, dan is het net als bij autorijden en pianospelen, heb je er de rest van je leven plezier van! Mindfulness werd al eerder onder de 21ste eeuw vaardigheden geschaard; en dat is niet voor niets.

Waarom kiezen voor mindfulness?

Het is wetenschappelijk onderbouwd door diverse onderzoeken op scholen. Charlotte Zenner en haar collega’s voerden een statistische meta-analyse uit op 24 kwantitatieve studies waarin de invloed werd onderzocht van MBI’s bij leerlingen. Onderzoek dat er is, laat een sterk effect zien van mindfulness op cognitieve prestaties, op emotionele problemen, op omgang met stress en op persoonlijke veerkracht. Het mes snijdt aan twee kanten; evenwichter emotionele ontwikkeling en betere cognitieve resultaten.

Wat koop je in?

Afhankelijk van de behoefte zetten we in op:

  • training voor leerlingen of jongeren
  • training voor docententeam om mindfulness eigen te maken
  • training waarmee docenten mindfulness in de klas kunnen toepassen),
  • mindfulness coaching (Mogelijk on the job, maar ook achteraf kijken hoe je situaties als docent mindfuller kunt aanvliegen).

Meer info over hoe je mindfulness op school kunt introduceren, lees je hier!

Mindfulness is door het NPO als interventie gericht op welbevinden van leerlingen en docenten opgenomen. Er is inmiddels uitgebreid en stevig onderzoek naar de effecten van Mindfulness op scholen. Mindfulonderwijs trainde al meer dan 5000 docenten en 244 PO en VO scholen in Nederland en Vlaanderen. Hoewel het heus voor iedere docent de oplossing is, geldt dat wij door de jaren heen veel positieve ervaringen hebben opgedaan. Kijk hieronder naar een filmpje met enkele ervaringsverhalen van oud-deelnemers.

Neem contact op voor een adviesgesprek via: info@mindfulonderwijs.nl of bel: Jeanne Goossens op 06-20663600

Achtergrondsartikelen:

 

Achtergrond over de menukaart: hoe weet je welk programma werkt?