PEUTERPUBERS | Ken je deze al? “Ik ben twee, en ik zeg Nee”, “Ik ben drie en ik wil het nie”, “Ik ben vier en het interesseert me geen zier” en “Ik ben vijf en mijn moeder is een stom ..”.

PUKKELPUBERS | Inmiddels zijn mijn kinderen uitgegroeid tot pubers en lopen ze door het huis, maar ze zijn er niet echt. Met smartphones innig tegen het gezicht gedrukt lijken de TikTok berichten het enige wat er werkelijk toe doet in het leven. Het in onze huiselijke wandelgangen om elkaar heen manoeuvreren is dikwijls het enige ‘soort-van-energie-contact-moment’ dat er is. Waar ik ze vroeger nog eindeloos kon knuffelen en de oxytocines me om de oren vlogen, kan ik daar nu soms alleen nog maar naar terug verlangen.

Tot een paar jaar geleden kon ik het zombie-gedrag ‘tegenhouden’, er gold een verbod op de smartphones, maar inmiddels is daar geen beginnen aan. Want wat kun je eraan doen? Het enige is accepteren dat de dingen zijn zoals ze nu zijn en dat het leven nooit meer hetzelfde wordt. Èn het accepteren wanneer me dát accepteren niet lukt!!

OPVOEDSTIJL | O ja, ook mijn kinderen hebben hun vaste klusjes in huis, die passen bij hun leeftijd en die ze zelf tijdens een rijp familieberaad hebben bedacht. Maar ik geloof totaal niet in ‘zitten en afbibberen’, niet bij mijn hond en niet bij mijn kinderen; ik wil het alleen als het kan via een vriendelijke benadering. Dus probeer ik mindful te reageren. Dat gaat zo: als ik merk dat ik me irriteer, word ik me bewust van een aantal dingen:

  1. heel belangrijk: van het feit dat ik het graag anders wil, dan dat het nu is! dan van:
  2. mijn eigen gedachten, plus de
  3. emoties en
  4. fysieke ervaringen die daaruit voortvloeien.

Ik neem een moment de tijd om te bedenken wat ik nodig heb en wat mijn kind nu eigenlijk wil. Vrijwel altijd is dat uiteindelijk éénzelfde ding; ondanks dat ik drie totaal verschillende kinderen heb, is een liefdevol en oprecht moment van aandacht, meestal op een later tijdstip, de basis van waaruit we weer echt contact maken. En dan begint alles weer van voor af aan ;), maar dat ene moment telt enorm!

WANNEER DOE JE HET GOED?  | Misschien gaan mijn kinderen me later dingen kwalijk nemen, net zoals een andere, strengere opvoedstijl, me wellicht ook kwalijk zou zijn genomen. Het gaat erom dat ik dicht bij mezelf blijf en daardoor hen bereiken kan.

Geloof me, het gaat ook dikwijls mis.

DOCENTEN EN KIDS THUIS | We merken dikwijls dat voor docenten de omgang met de eigen kinderen net zo’n uitdaging is als voor iedere andere ouder. Alleen ligt er extra schuldgevoel op de loer… waarom heb ik op school wèl het geduld en thuis niet (altijd)?

Workshop-inhoud

In deze workshop, waar maximaal 20 deelnemers aan kunnen meedoen, gaan we ervaren wat mindful parenting voor ons kan betekenen. Met humor, praktische oefeningen en informatie word je jezelf bewuster van het kritische stemmetje in je hoofd, maar ook van de mogelijkheden. Uiteraard bouwen we rust in en mediteren we samen.

Na afloop:

  • heb je een beeld van waar voor jou de uitdagingen liggen;
  • ben je geïnspireerd met nieuwe ideeën;
  • weet je hoe je (informele) mindfulness meditatie toepast in je gezin.

Kosten

  • € 20,=
  • Oud-deelnemers van een Mindfulonderwijs training betalen € 15,=

Workshop

Jeanne Goossens is mindfulness trainer en eigenaar van Mindfulonderwijs. Ze is daarnaast ervaringsdeskundig met een gezin met drie pubers en een drukke partner.

Interesse

Stuur een mail naar info@mindfulonderwijs.nl en zet in het bericht dat je deelneemt aan de workshop mindful parenting. Zet het er even bij wanneer je oud-deelnemers bent en waar de factuur naartoe mag worden gemaild.